Johan Eriksson
Advokat Johan Eriksson

Aktuell:
Johan Eriksson är den brottmålsadvokat som advokaterna själva skulle anlita om det behövdes. Det visar tidningen Legally Yours stora undersökning som publicerades i december 2012. Han är även aktuell som försvarare i det uppmärksammade kokainmålet där han nyligen har krävt att rättegången ska tas om i tingsrätten.

”Jag lärde mig tidigt att det gäller att kämpa och stå på sig för klienten.”

Finns det några egenskaper eller färdigheter som du tycker är särskilt viktiga hos en bra försvarare?

Social förmåga. För att kunna tillvarata klientens rätt på bästa sätt är det nödvändigt att förstå sig på hur klienten tänker. Genom att skapa ett försvarsteam med klienterna känner de att du förstår vad de menar.

Vilket råd skulle du vilja ge till unga advokater som vill bli duktiga försvarare?

Var road av straffrätt. Investera tid i dig själv. Läs på och lägg ner mer tid på målen än vad du kanske får betalt för. Släpp tanken på att du ska kunna ta betalt för all tid.

Varför tror du att det är så få kvinnor som arbetar som försvarare?

Av tradition har det varit ett mansdominerat yrke. Mitt intryck är att unga kvinnliga advokater tror att de misstänkta vill försvaras av män och därför satsar på att bli målsägandebiträden istället. Jag menar att de har fel. En misstänkt person vill försvaras av en bra advokat som står på sig, kämpar och är tuff när det krävs, och då spelar det ingen roll om advokaten är en man eller kvinna. Det är även viktigt att framhålla att jag med tuff inte menar att man ska vara otrevlig eller stökig, utan att ha modet att stå upp för klientens rätt och att våga vara obekväm.

Finns det något man bör undvika som försvarsadvokat?

Att bli som sina klienter. Jag har sett exempel på unga advokater som förändrar sin stil och sitt sätt att uttrycka sig för att passa in bland sina klienter. Det finns naturligtvis klienter som tycker det är fräckt, men jag tycker det är viktigt att bevara sig själv och sin personlighet. Det gäller även i förhållande till kollegor. Det är nödvändigt att ta efter och härma goda exempel, men se till att göra det till en del av dig själv.

I det uppmärksammade kokainmålet har du framfört skarp kritik mot åklagarens sätt att arbeta och bedriva förundersökningen. Har du alltid haft modet att bråka med åklagare?

Jag lärde mig tidigt att det gäller att kämpa och stå på sig för klienten. Rättssäkerhetsfrågor har alltid roat mig och jag tycker att de misstänkta befinner sig i ett underläge i förhållande till staten. Det är vår plikt att stå upp för rättssäkerheten och kämpa för viktiga principfrågor. Jag har förståelse för att det kan upplevas som obehagligt att framföra kritik och ställa krav i domstol, men ju längre man arbetat desto mer härdad blir man. Har man tänkt efter ordentligt och har fog för vad man säger behöver man inte vara så modig.