Den mauretanska medborgaren Mohamedou Slahi har släppts från USA:s fångläger Guantánamo på Kuba efter att ha varit frihetsberövad i nästan 14 år utan att ha anklagats för något brott i domstol. Han återförenades med sin familj i Mauretanien den 17 oktober i år.
Mohamedou Slahi greps i sitt hemland 2001 fördes via amerikanskt förvar i Afghanistan till Guantánamobasen 2002. Han har i boken ”Guantánamo – en dagbok”, som utkom på svenska 2015, beskrivit eviga förhör och upprepad tortyr i form av bland annat tvångssömnbrist och otroligt hög musik. De handskrivna dagbokssidorna hemligstämplades till en början, men efter lång kamp lyckades hans advokater Nancy Hollander och Linda Moreno få loss en censurerad version av manuskriptet, som utkom i bokform förra året.
Mohamedou Slahi har varit öppen med att han stred i Afghanistan i början av 1990-talet när amerikanerna finansierade och utrustade antikommunistiska motståndsceller, men menar att han aldrig har varit delaktig i terrorverksamhet eller stridit mot USA.
En federal amerikansk domare har fastställt att frihetsberövandet av Slahi var olagligt och beordrade honom släppt 2010. Den amerikanska regeringen har tills nyligen framgångsrikt överklagat detta beslut.
USA:s försvarsdepartement har till den brittiska tidningen The Guardian meddelat att det efter frigivningen av Mohamedou Slahi sitter 60 personer frihetsberövade på Guantánamobasen utan rättegång.
Läs om Slahis advokater Nancy Hollander och Linda Moreno i Advokaten 9/2015.